
Smaki Hiszpanii to chłodne gazpacho, wykwintna paella, aromat gęstego i słodkiego południowego wina, zapach oliwnego sadu i świeżych ziół. Kuchnia hiszpańska zawdzięcza swą wyjątkowość owocom Morza Śródziemnego i darom ziemi
wygrzanej południowym słońcem. Tereny Axarquii pokrywają się z obszarem
klimatycznym Costa
tropical. Jest to jedno z najbardziej atrakcyjnych wybrzeży Półwyspu
Iberyjskiego przez
bogactwo terytoriów nietkniętych przez człowieka, o łagodnym klimacie,
gdzie
roczna średnia temperatura dochodzi do 20 stopni Celsjusza, a słońce
świeci
ponad 3000 godzin rocznie. Te czynniki sprzyjają hodowli roślin
tropikalnych,
przez co kaktusy i palmy widać na każdym kroku, a prosto z drzewa można
zerwać
i rozkoszować się smakiem mango, awokado, bananów, daktyli, papai,
granatów i
innych. Również uprawa warzyw trwa tu nieustannie przez cały rok. W
nadmorskich miejscowościach owoce morza kupuje się prosto z sieci i za
bezcen. Ogromna różnorodność dostępnych składników sprawia, że
kuchnia śródziemnomorska jest uznawana za najlepszą na świecie.
Gdy mowa o przysmakach kuchni andaluzyjskiej, nie sposób nie wspomnieć o jamonie... Tak - smaki Hiszpanii to również mięso na wiele wybornych sposobów...
Postaram się przybliżyć czytelnikom tradycje kuchni andaluzyjskiej, zdradzę przepisy i ciekawostki dotyczące potraw, a także postaram się zachęcić do spróbowania i pozostania przy kuchni śródziemnomorskiej.
¡Que Aproveche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz