poniedziałek, 11 listopada 2013

Przysmaki południa


Smaki Hiszpanii to chłodne gazpacho, wykwintna paella, aromat gęstego i słodkiego południowego wina, zapach oliwnego sadu i świeżych ziół. Kuchnia hiszpańska zawdzięcza swą wyjątkowość owocom Morza Śródziemnego i darom ziemi wygrzanej południowym słońcem. Tereny Axarquii pokrywają się z obszarem klimatycznym Costa tropical. Jest to jedno z najbardziej atrakcyjnych wybrzeży Półwyspu Iberyjskiego przez bogactwo terytoriów nietkniętych przez człowieka, o łagodnym klimacie, gdzie roczna średnia temperatura dochodzi do 20 stopni Celsjusza, a słońce świeci ponad 3000 godzin rocznie. Te czynniki sprzyjają hodowli roślin tropikalnych, przez co kaktusy i palmy widać na każdym kroku, a prosto z drzewa można zerwać i rozkoszować się smakiem mango, awokado, bananów, daktyli, papai, granatów i innych. Również uprawa warzyw trwa tu nieustannie przez cały rok. W nadmorskich miejscowościach owoce morza kupuje się prosto z sieci i za bezcen. Ogromna różnorodność dostępnych składników sprawia, że kuchnia śródziemnomorska jest uznawana za najlepszą na świecie.


Gdy mowa o przysmakach kuchni andaluzyjskiej, nie sposób nie wspomnieć o jamonie... Tak - smaki Hiszpanii to również mięso na wiele wybornych sposobów...
Postaram się przybliżyć czytelnikom tradycje kuchni andaluzyjskiej, zdradzę przepisy i ciekawostki dotyczące potraw, a także postaram się zachęcić do spróbowania i pozostania przy kuchni śródziemnomorskiej.
¡Que Aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz